+40 727 474 900

Chirurgie

Chirurgia oro-dentara

Chirurgia oro-dentara este o ramura a stomatologie care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor gurii, dintiilor, gingiilor, maxilarului si mandibulei sub aspect functional si estetic. Chirurgia stomatologica orala o putem impartii in 2 mari subramuri in functie de complexitatea manevrelor stomatologice:

1. Chirurgia oro-dentara {oro-maxilo-faciala (OMF) sau buco-maxilo-faciala (BMF)}
2. Chirurgia dento-alveolara
⦁ Chirurgia oro-maxilo-faciala (OMF) se refera la interventiile de mare amploare, reducerea fracturilor oro-maxilo-faciale, tumori (cancer oral), supuratiile lojelor, etc. Chirurgia oro-maxilo-faciala se realizeaza de cele mai multe ori la spitale specializate, cu internare, fiind nevoie de asistenta permanenta a personalului medical.

 

⦁ Chirurgia dento-alveolara tratamentele stomatologice specifice chirurgiei dento-alveolare se pot desfasura in cabinetul (clinica) de stomatologie. Dintre aceste tratamente stomatologice le enumeram pe cele mai uzuale: extractiile dentare, rezectia apicala, chiuretaj subgingival, chirurgie parodontala, implantul dentar, chistectomie, etc.

Extractia⦁ ⦁ dentara este o manopera stomatologica prin care se elimina un dinte bolnav, care provoaca si intretine reactii patologice locale si/sau generale care nu pot fi depasite prin alte tratamente stomatologice mai putin invazive. Aceasta interventie chirurgicala este realizata de medicul dentist (stomatolog) sau de medicul dentist (stomatolog) specializat in chirurgie maxilo-faciala. Alegerea acestei solutii drastice de tratament stomatologic are loc dupa o epuizare a tuturor alternativelor de salvare a dintelui si dupa o discutie prealabila a medicul dentist (stomatolog) cu pacientul.

Rezectia⦁ ⦁ apicala este o metoda chirurgicala in terapia conservatoare endodontica ce consta in extirparea apexului dentar (varful radacinii) impreuna cu tesutul osos inconjurator infectat, fiind precedata sau nu de tratament stomatologic endodontic corect si a obturatia dentara perfecta a canalului.

⦁ Chiuretajul subgingival este o manevra stomatologica cu scopul curatirii radacinii dintilor in vederea reconstructiei gingivale. Aceasta se realizeaza cu ajutorul instrumentelor stomatologice numite chiurete parodontale prin indepartarea placii bacteriene, tartrului si tesuturile afectate (ligamentele parodontale).

⦁ Chirurgia parodontala include totalitatea manevrelor stomatologice invazive ale tratamentului stomatologic impotriva bolii parodontale. Drumul catre boala parodontala propriu-zisa porneste de la o ⦁ igiena⦁ ⦁ orala necorespunzatoare si se manifesta prin gingii rosii si sensibile ce sangereaza la periaj, mancarime si usoare dureri gingivale, etc – gingivita. In aceasata faza incipienta tratamentul stomatologic este unul neinvaziv. Netratata, gingivita duce la parodontopatie (parodontoza) . Tratamentul stomatologic in acest caz poate presupune si manevre stomatologice invazive specifice chirurgiei parodontale ca de exemplu: gingivectomie, grefa mucozala, indepartarea dintilor compromisi, planarea radiculara, aditia osoasa si regenerarea tisulara ghidata, chiuretaj subgingival, etc.

Vezi sectiunea Parodontologie Orala

⦁ Implantologia dentara face parte din chirurgia buco-maxilo-faciala care presupune realizarea unor lucrari protetice dentare cu sprijin pe implantul dentar montat in os.

Vezi seciunea Implantologie Orala

⦁ Chistectomia este un procedeu stomatologic invaziv, parte a tratamentului stomatologic de extirpare a unui chistaparut in zona de interes buco-maxilo-facial.

Google+