fbpx
+40 727 474 900

Endodonție microscopică

ENDODONTIA MICROSCOPICA

Endodontia este o specialitate a stomatologiei care se ocupa cu tratarea si vindecarea bolilor pulpei dentare (nervului) si a ligamentelor de sustinere de la varful radacinii.
Ce este acela un tratament endodontic? (Tratament de canal)
Pentru a intelege mai bine ce este acela un tratament endodontic si la ce foloseste este de folos sa stim cate ceva despre anatomia unui dinte. Dintele sanatos este compus din mai multe straturi. Stratul exterior este compus din o structura dura, numita smalt. Smaltul este sustinut la interior de un strat numit dentina, ce are in centru un tesut moale numit pulpa dentara. Pulpa dentara contine vase de sange, nervi, si tesut conjunctiv ce sunt responsabile de formarea dintelui in cursul eruptiei lui pe arcada. Pulpa dintelui primeste toate substantele necesare unei dezvoltari normale prin vasele de sange ce intra in dinte pe la varful radacinii.
Dupa ce dintele si-a incheiat formarea, si tesutul pulpar si-a incheiat rolul. Asta inseamna ca la nevoie putem sa scoatem pulpa (nervul) unui dinte fara ca el sa fie afectat in vre-un fel. Aceasta manevra terapeutica poarta numele de tratament endodontic (tratament de canal)

De ce am nevoie de un tratament endodontic?
Tratamentul endodontic este necesar atunci cand pulpa dentara se inflameaza sau se infecteaza, de obicei datorita unei carii profunde, a unor obturatii coronare (plombe) intinse, fracturi sau fisuri in smalt, sau ca urmare a unor traumatisme suferite de dinte. In cazul in care nu se intervine la timp durerile se pot agrava, mergandu-se pana la formarea de abcese.
Ce estea ceea o rezectie apicala?
Rezectia apicala (apicoectomia) este o manevra micro chirurgicala suplimentara, necesara cand fie nu se pot curata canalele radiculare prin tratamentul endodontic normal, ortograd, datorat existentei unor obstacole existente in canale (instrumente fracturate, blocaje), fie infectia de la varful radacinii nu se vindeca corespunzator dupa un tratament endodontic ortograd. In cele mai multe cazuri nu este nevoie si de apicoectomie, simplul tratament endodontic ortograd asigura o reusita si o vindecare in peste 90% dintre cazurile tratate.
Cat costa un tratament de canal?
Depinde, unii dinti sunt mai usor de tratat avand mai putineradacini si fiind situati pe arcadele dentare mai in fata, altii prezinta un grad de complexitate crescut. Un pret total nu se poatepreciza de cat dupa efectuarea unui consult amanuntit.
Sistemele pe care le utilizam in endodontia microscopica sunt de ultima generatie si sunt urmatoarele :
Apex locator – ne indica lungimea radacinii dintelui si ne arata unde sa ne oprim cu obturatia, ca dintele sa fie curatat si obturat pana la varful radacinii.

Microscopul optic – ne mareste campul de lucru (dintele) pentru a avea un control si o imagine cat mai clara a campului ( dintele si canalele radiculare).

Sistem de injectare la cald a gutapercii – ne ajuta sa sigilam (obturam) radacina dintelui astfel incat materialul de obturatie ( gutaperca) sa ocupe tot canalul radicular.

Micromotorul rotativ – ne ajuta sa curatam canalul radicular pe toata lungimea radacinii pana la varful acesteia pentru a elimina tot procesul inflamator sau infectios din canalul radicular.

Google+